Avokado igra nezamenjivu ulogu u svetu kulinarstva. To je posledica izuzetno korisnih kvaliteta ukusa i nutritivnih kvaliteta, koji ga svrstavaju među najčešće korišćene proizvode u raznim recepturama.
Avokado je bogat vlaknima, antioksidansima, vitaminima i zdravim mastima. Ima niz korisnih svojstava, a njegov ukus nudi široku lepezu u raznim slanim i slatkim receptima.
Neobičan ukus guakamole baze je takođe glavni razlog zašto postoje neslaganja oko njegove vrste – da li je avokado voće ili povrće.
Odgovor na ovo pitanje:
Iako avokado nema tipičan slatki ukus voća, i dalje je zvanično označen kao voće. Prema botaničarima, avokado ima sve razloge da se definiše kao voće, ali glavni je to što je mesnat, relativno sladak i raste na drvetu.
Poreklo avokada je meksičko i gaji se kao voće na drvetu. Ima kremasto jezgro, karakterističnu zelenu boju i neujednačenu grubu ljusku.
Uprkos specifičnom ukusu avokada, ovo voće može biti odličan sastojak za pripremu supa, sosova, glazura, salata i gotovo svih vrsta jela.
Upravo specifični kvaliteti ukusa čine avokado jednim od najpopularnijih i najsvestranijih voća u kulinarstvu, sa kojim se pripremaju zdrave salate i ukusna jela.
Takođe pročitajte kako iseći avokado, kako avokado zadržati svežim duže ili kako da avokado omekša brže.
Komentari