Blanširanje je jedan od glavnih procesa u kuvanju. To je proces potapanja mesa ili povrća na nekoliko minuta u kipuću vodu, najbolje sa solju.
Blanširanje povrća se koristi kada će se ono zamrznuti. Na taj način se čuvaju njihovi kvaliteti ukusa, arome i nutritivni sastav.
Kako blanširati tikvice
- Za tu svrhu morate odabrati lepe tikvice, bez vidljivih povreda na njima;
- Zatim se vrlo temeljno operu i osuše;
- Režu se u obliku koji želite;
- Nakon što voda provri, pažljivo ih stavite u nju i ostavite nekoliko minuta, vodeći računa da ne omekšaju. Cilj je da ostanu hrskave;
- Zatim ih rešetkom ili kašikom izvadite i stavite u posudu sa ledenom vodom da biste zaustavili proces kuvanja;
- Zatim se prebacuju u cediljku ili na kuhinjski papir ili krpu i ostavljaju da se ocede;
- Ovako pripremljene blanširane tikvice su sada spremne za zamrzavanje ili za dalju obradu.
Kada su tikvice blanširane, mogu se staviti u kese ili kutije i zamrznuti, dobro je staviti etiketu na kojoj je napisan datum zamrzavanja.
Od ovako pripremljenih blanširanih tikvica možete pripremiti krokete od tikvica ili musaku od tikvica - izbor je na vama.
Komentari