Bonapeti.rs»Saveti»Zašto muslimani ne jedu svinjetinu?

Zašto muslimani ne jedu svinjetinu?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
8956
Zašto muslimani ne jedu svinjetinu?

Sveta knjiga muslimana, Kur'an, kaže: „Nema izbora za vernika i vernicu kada donesu odluku, ako su Alah i Njegov Poslanik već donijeli odluku. A ko ne posluša Alaha i Poslanika Njegovog, zapao je u jasnu zabludu” (33:36).

Zabrana jedenja svinjskog mesa takođe potiče iz Kurana. Prva stvar koju treba primetiti je kako Sveta knjiga objašnjava zašto muslimani ne jedu svinjetinu. U Kur'anu se ova tema pominje četiri puta, a u različitim stihovima se koristi približno isti tekst, koji uvodi zabranu upotrebe strvine, prolivene krvi i svinjetine, koja se tamo naziva "prljavom". Kur'an takođe zabranjuje da se jede meso životinja koje nisu zaklane radi Alaha.

Iz ovoga sledi još jedan razlog zašto islam zabranjuje muslimanima da jedu svinjetinu: svinja je nečista životinja i tako se smatrala od pamtiveka, mnogo pre pojave islama.

Ova životinja može jesti svoj izmet, jesti smeće, a postoje i slučajevi kada ove životinje ubijaju svoje potomstvo. Čak i u najranijim religioznim ritualima, svinja se smatrala neprikladnom životinjom za ritualno žrtvovanje.

Drugi razlog zašto muslimani ne smeju da jedu svinjetinu je njena sličnost sa ljudskim mesom. Slični su i po svojoj strukturi i po nizu biohemijskih i anatomskih pokazatelja. Nije slučajno što u medicini postoji niz kontraindikacija za konzumaciju svinjskog mesa.

Posebnu pažnju treba obratiti na to da svinje i ljudi mogu imati iste bolesti, pa se prilikom konzumacije svinjskog mesa čovek od ovih životinja može zaraziti bolestima izazvanim štetnim mikroorganizmima koji ne uginu tokom termičke obrade.

Kur'an kaže: „To su oni koje je Alah prokleo, na koje se razgnevio, i koje je pretvorio u majmune i svinje, i koji su se klanjali tiraninu“. Oni će zauzeti još bezbožnije mjesto i još više će zalutati” (Sura Al-Maidah (Hrana), ajet 60).

Reči izgovorene u Kur'anu dovoljne su da musliman koji verno sledi Alahov zakon, verujući u mudrost Božanskog zakona, prihvati ovu zabranu i sledi uputstva Kur'ana bez sumnje. Ali takođe je važno da čovek razume mudrost božanskog zakona datog u Kur'anu.

Ako i vi ne možete ili ne želite da jedete svinjetinu, pogledajte ideje za:

- pečena jagnjetina;

- pileći paprikaš;

- kurban od jagnjeta;

- gratin sa piletinom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji