Čokolada – svima omiljeno slatko iskušenje. Najslađa hrana na svetu ima istoriju dugu preko 4.000 godina, a danas je jedan od proizvoda koji se najčešće koristi u kulinarstvu.
Iznenađujuće ili ne, veći deo svog postojanja, čokolada se konzumirala u obliku gorkog napitka. Ubrzo nakon toga ponovo je otkrivena kao neprocenjiv slatki sastojak za pripremu nekih od najklasičnijih i najomiljenijih recepata u poslastičarstvu.
Čokolada se dobija iz kakaa, koji je bio vredan resurs za ljude i pre Hristovog dolaska. Prema naučnim istraživanjima, kakao je bio poznat čovečanstvu još 1900. godine pre nove ere.
Danas je čokolada glavni sastojak brojnih čokoladnih kolača i ukusnih peciva kao što je kakao rolnica.
Kakva bi trebalo da bude čokolada sa kojom kuvamo ove omiljene recepte?
Čokolada za kuvanje, ili takozvana kuvertura, prodaje se u svakoj prodavnici pod ovim imenom. Trebalo bi da bude u rastopljenom stanju kada je stavite u svoje slatke kreacije. Kada se čokolada istopi, poprima tečnu teksturu, što je važno za pripremu receptura u poslastičarstvu.
Kada koristite čokoladu za kuvanje u kolačima ili pecivima, važno je da izaberete onu koja je visokog kvaliteta.
Da biste je pretvorili u istopljeno stanje, prvo ga morate iseći na male komade. Zatim prelazite na stvarni proces topljenja na pari, koji se u suštini radi ovako – stavite malu posudu u veću u koju se sipa voda. Stavite veliku posudu na šporet i zagrejte, pazeći da voda ne uđe u čokoladu. Na umerenoj temperaturi treba da dobijete čokoladu koju možete koristiti za fil, glazuru, prelive itd.
Istopljena čokolada kod kuće je poznata i kao kuvertura. Najčešće se dobija od mlečne ili bele čokolade, pronalazeći primenu za dekoraciju ili fil. Koristite čokoladni kuvertur da napravite sočni brauni ili čokoladni fadž.
Komentari