Veruje se da je rok trajanja želatina praktično neograničen, ako se čuva u kvalitetnom zatvorenom pakovanju na temperaturi od 15-25°C.
Ali na pakovanju je obično naznačen rok trajanja želatina od 2 godine, a neki proizvođači ukazuju na duži period - do 5 godina, a ima i onih sa rokom od 1 godine. Međutim, nakon otvaranja pakovanja, preporučuje se da se želatin odmah upotrebi.
Ispostavilo se da rok trajanja želatina zavisi, ne samo od proizvođača, već i od proizvedenog oblika (kristali ili listovi), od planiranog procesa pripreme (kvašenje-kuvanje-hlađenje ili instant prah u hladnoj vodi), od vrste pakovanja, naravno, od kvaliteta proizvoda.
Visokokvalitetni želatin je bez mirisa, ima zvanični rok trajanja od 5 godina, prehrambeni proizvodi pripremljeni sa takvim želatinom su veoma ukusni.
Nasuprot tome, želatin niskog kvaliteta ima rok trajanja ne više od godinu dana, ponekad sa stranim mirisom, a ukus kuvanih proizvoda može se promeniti ili ne ispuniti očekivanja.
Pakovanje proizvoda je veoma važno za rok trajanja. Ako je lomljiv, papirnat, želatin će apsorbovati mirise i vlagu. Gusto kvalitetno pakovanje štiti proizvod od spoljašnjih uticaja i produžava mu rok trajanja.
I ne zaboravite da poštujete temperaturu čuvanja želatina. Ne bi trebalo da bude viša od 32 °C kako biste uvek imali dobru podlogu za pravljenje vaših želiranih kremova i želiranih kolača.
Pogledajte takođe šta je alternativa želatinu.
Komentari