Egzotično voće postaje sve popularnije u savremenom svetu. Ono nalazi primenu u raznim receptima i postaju sve preferiraniji izbor među voćem.
Akai beri je primer egzotičnog i neobičnog voća. To je mali ljubičasti plod veličine trešnje.
Po ukusu akai beri je bliska kombinaciji orašastih plodova i kupina. Poreklo akai berija je posledica otkrića indijanskih plemena, ali danas je to najčešće i tradicionalno voće za amazonsku kulturu.
Danas se akai beri ističe ne samo zbog svog egzotičnog porekla, već i zbog svojih vrednih svojstava.
Evo šta sadrži akai beri
- Visok sadržaj vlakana;
- Vitamini iz grupe A i C;
- Visoka količina proteina;
- Minerali kao što su gvožđe, flavonoidi, hrom, mangan, bakar, magnezijum, kalijum, fosfor, cink i kalcijum;
- Različite kiseline - oleinska, glutaminska i asparaginska;
- Omega-6 i omega-9 masne kiseline;
- Visok sadržaj antocijana.
Gledajući 100 g smrznute pulpe akai berija, sastav je:
- 2 g vlakana;
- 2 g vitamina A;
- 15% kalcijuma i mikro elemenata;
- 1,5 g ugljenih hidrata;
- 4 g šećera;
- 70 kalorija;
- 5 g zasićenih masti.
Zbog svog raznovrsnog i korisnog sastava, akai beri nudi telu kompleks vlakana, fitosterola i mononezasićenih kiselina.
Dokazano je da voće pomaže u prevenciji raznih bolesti povezanih sa kardiovaskularnim sistemom. Akai beri koristi za opšte optimalno zdravlje tela i pokazuje svojstva protiv raka.
Pored toga što koristite ukusni akai beri u svojim voćnim kolačima, pogledajte kako smršati sa akai berijem.
Komentari