Da li je moguće napraviti zdrav čips bez prženja koristeći dehidrator za hranu? Ispostavilo se, da. Trebaće vam krompir, ključala voda, sok od limuna, biljna mast, so, začini po ukusu.
Evo kako da napravite čips u dehidratoru za hranu.
- Krompir oljuštite (po želji) i naseckajte ga nožem, ljuštilicom za krompir ili drugim uređajem na kriške debljine do 1,5 mm;
- Po želji, možete potopiti kriške krompira u vodu nekoliko sati ili čak preko noći da biste uklonili višak skroba;
- Krompir prelijte ključalom vodom sa sokom od limuna (oko 1 kašika na litar vode) i ostaviti najmanje 30 minuta;
- Ocedite vodu, osušite krompir papirnim ubrusima;
- Osušeni krompir pomešajte sa malo maslinovog ulja i soli da se sve ravnomerno rasporedi. Možete umesto toga da poređate krompir na pergament papir, da ga pospete uljem i posolite (nije zgodno za veće količine).
- Krompir poređajte u jednom sloju na listove pergamenta i stavite u dehidrator na 10 sati na temperaturi od 71 stepen.
Gotov čips od krompira biće veoma zanimljiv - tanak, providan, hrskav. Potpuno je drugačiji od klasičnog čipsa, ali ništa manje ukusan od njega.
Ovo predjelo za pivo je zaista ukusno! Biće zanimljivo probati nešto slično sa drugim povrćem, poput čipsa od cvekle ili čipsa od slatkog krompira.
Komentari