Uprkos vrdnji da je čips štetan, on je mnogo ukusan i možda je jedan od najvećih iskušenja za decu i odrasle.
Jedna od najzdravijih varijanti je čips od kukuruza. A zamislite koliko je ukusan ako ga napravite sami kod kuće, i to bez nekih štetnih aditiva i veštačkih ukusa.
29. januare se u SAD-u obeležava dan kukuruznog čipsa, tako da je najbolje da obeležimo ukusni datum sa činijom domaćeg kukuruznog čipsa.
Potrebni sastojci: 1 čaša žutog kukuruznog brašna, 2/3 šolje belog brašna, 1 kašičica soli, 1 kašičica sode bikarbone, 2 supene kašike nemasnog mleka u prahu. 1/2 šolje vode, 1/4 šolje biljnog ulja.
Dodatni začini su: beli luk, so i luk
Način prirpeme
1. Pomešajte kukuruzno brašno, belo brašno, so, sodu i nemasno mleko u prahu u velikoj posudi;
2. U istu čašu, koju ste koristili kao medu, pomešajte vodu i masnoću, dobro promešajte;
3. Napravite udubljenje u sredini suve smese i sipajte tečnu smesu unutra. Promešajte dobro smesu viljuškom, da se dobro zamesi. Mešajte dok ne dobijete testo;
4. Stavite testo na brašnom posutu radnu površinu i mesite dok testo ne postane glatko, oko 5 minuta;
5. Podelite testo na dva dela i stavite svaku polovinu testa na brašnom posutu radnu površinu;
6. Testo tanko razvijte oklagijom;
7. Po želji pospite začinima i ponovo lagano pritisnite oklagijom da bi se začini dobro zalepili.
8. Uz pomoć noža za picu (ili oštrim nožem) isecite testo na kockice, trouglove ili željene oblike.
9. Pecite na 180 stepeni oko 12 minuta (ili dok čips ne dobije braon boju) u namazanom plehu. Ostavite da se ohladi na kuhinjskom ubrusu.
10. Čips čuvajte dobro zatvoren, da ne bi omekšao.
Nije toliko teško, zar ne? Vaša deca, i ne samo oni, će se obradovati vašem hrskavom kukuruznom čipsu. A i poverujte, nema slađe nagrade od toga da probate prvu partiju toplog domaćeg čipsa od kukuruznog brašna.
A da biste iznenadili porodicu, sledeću put kad zasučete rukave, možete eksperimentisati sa omiljenim začinima i ukusima.
Komentari