Bonapeti.rs»Saveti»Šta je ekstra devičansko maslinovo ulje?

Šta je ekstra devičansko maslinovo ulje?

Šta je ekstra devičansko maslinovo ulje?

Postoji mnogo vrsta maslinovog ulja na tržištu, ali ovde ćemo podeliti šta je ekstra devičansko maslinovo ulje. Kiselost ovog maslinovog ulja je 0,8%. Ako je ekstra devičansko maslinovo ulje pravo i nije rafinisano, mora se praviti na temperaturi od 27 stepeni Celzijusa.

Ako je temperatura viša, dobija se više maslinovog ulja, ali lošijeg kvaliteta. Zbog toga se ekstra devičansko maslinovo ulje naziva i hladno ceđeno maslinovo ulje.

U Grčkoj sprovode jednu od najstrožih kontrola proizvodnje maslinovog ulja i da osiguraju da temperatura ne bude viša od navedene. Ovo maslinovo ulje se dobija prvim hladnim ceđenjem maslina i ima najviše koristi jer se dobija od prvog ulja koje se ekstrahuje iz maslina.

Razlika između ovog maslinovog ulja i rafinisanog ulja je u tome, što je ekstra devičansko sačuvalo sve kvalitete koje sadrže masline, kao i njihov ukus i miris. Ipak, pri kupovini ove vrste maslinovog ulja treba biti oprezan, jer mnogi trgovci nude maslinovo ulje sa ovim imenom, ali ne postoji način da se sa sigurnošću zna da je zaista ekstra devičansko. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste razlikovali pravu stvar od lažne:

- Ako je maslinovo ulje stvarno ekstra devičansko, trebalo bi da se zgusne kada je hladno. Ako ga stavite u frižider, ali se maslinovo ulje ne zgusne, znači da nije čisto, ali u njemu ima primesa;

- Pravo ekstra devičansko ulje u većini slučajeva nije pogodno za kuvanje ili prženje, jer njegov poseban ukus potpuno menja ukus jela, ali je veoma pogodno za Salate sa maslinovim uljem, hladne sendviče i namaze sa maslinovim uljem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni