Ako volite slatko od smokava i pitate se da li treba da ih oljuštite kada ćete praviti slatko od njih, pokušaćemo da odgovorimo na ovo pitanje u sledećim redovima.
- Zapravo, ako treba da budemo iskreni, svako ima svoj ukus i preferencije i postoje različiti frontovi sa različitim mišljenjima. Neki kažu da treba da se oljušte smokve za slatko, drugi kažu da ne bi trebalo. Iskusni baštovani koji svake godine uzgajaju smokve i prave slatko od njih, govore da manje smokve ne treba ljuštiti, a veće treba. U nekim krajevima velike zelene smokve nazivaju „Carigradske“ – ni njih ne treba ljuštiti. Za ovu vrstu smokava baštovani preporučuju da ih nakratko ostavite u krečnoj vodi. Prema nekim baštovanima, trebalo bi da ostanu 10 minuta, dok drugi kažu da treba duže da ostanu u krečnoj vodi. Na ovaj način smokve su hrskavije kada se pripreme;
– Neke domaćice kažu da ljušte samo bele smokve, a crne stavljaju neljuštene, iz prostog razloga što ako skinu kožicu sa njih ne ostane skoro ništa od ploda;
- Druge domaćice kažu da smokve ne ljušte za slatko, već stavljaju malo parče oraha i ne mešaju slatko stalno, da orasi ne bi ispali.;
Postoji mnogo različitih mišljenja o tome da li smokve treba ljuštiti.
- Jedna domaćica kaže da oljušti smokve i pospe ih šećerom;
- Druga kaže da ih ne ljušti;
U zaključku ćemo reći da po našem mišljenju nije bitno da li su smokve oljuštene ili ne, već je važno umeće da se pripremi slatko od smokvi. Sve je stvar ukusa i preferencija.
Komentari