Musaka je jedno od najomiljenijih jela naroda na Balkanu. Preliv za musaku je verovatno najvažniji deo ovog ukusnog jela. Ali, nažalost, dobija manje pažnje nego što bi trebalo. U narednim redovima ćemo vam otkriti kako da napravite vazdušast i gust preliv za musaku.
Koji proizvodi su potrebni?
Trebaće vam:
- 4 jaja;
- 250 grama kiselog mleka;
- 1/2 kašičice sode;
- 1 kašika brašna;
- malo soli;
Kako se priprema preliv za musaku?
Prvo se umute jaja. Odvojeno, soda se dodaje u kiselo mleko i meša se dok soda ne zapeni. Zatim se mlečna mešavina dodaje u jaja i ponovo umuti. Na kraju dodajte brašno i so. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa.
Veoma je važno da svi proizvodi koje koristite budu na sobnoj temperaturi. Većina domaćica za pripremanje preliva za musaku koristi samo jaja i kiselo mleko. Ali u ovom slučaju ne postaje vazdušast preliv.
Ono što čini preliv za musaku mekanim je soda bikarbona. Postoje recepti u kojima se preliv pravi i sa svežim mlekom. Ali najbolje je da koristite kiselo mleko jer ono čini preliv za musaku gušćim i to se vidi se kada sečete musaku.
Takođe je važno znati kada treba preliti musaku. Kada se krompir ispeče (ako pravite musaku u rerni) ili kada je kuvana (ako pravite kuvanu musaku), stavlja se preliv. Nakon što se stavi, musaka se peče ne više od 15-20 minuta.
Sada znate kako da napravite vazdušast preliv za musaku i možete ga isprobati danas. Probajte musaku sa teletinom, grčku musaku i musaku bez mesa.
Komentari