Nijedno ukusno jelo se ne može pripremiti ako nemamo odgovarajući pribor za kuvanje - šerpe, plehove, tiganje itd. U ovom savetu ćemo se posebno fokusirati na ono što treba da znamo kada biramo pleh za kuvanje. Nije zabavno ako ste izabrali neodoljivo jelo za kuvanje, ali nemate odgovarajući pleh za njega.
Izbor pleha
Pre svega, treba da znate da cene variraju za različite vrste plehova. Kvalitetan pleh će vam dugo služiti, tako da je vredno potrošiti novac.
Ako se pitate od kog materijala je najbolji pleh - reći ćemo vam da svi materijali za plehove imaju prednosti i mane. Pleh koji odaberete zavisi i od toga šta ćete u njemu kuvati, kao i od toga kakvu rernu imate. Na tržištu se najčešće nalaze metalni, stakleni i keramički plehovi.
Metalni plehovi
Metalni, aluminijumski plehovi ili plehovi od gvožđa su veoma otporni i traju dugo. Nelomljivi su i veoma ih je teško ogrebati. Mnogi od njih su napravljeni sa nelepljivim premazom. Imaju veoma dobru toplotnu provodljivost i nisu mnogo skupi. Međutim, oni imaju jedan nedostatak - na njima se može pojaviti rđa. Mnogi ljudi ne mogu da zamisle kuvanje u drugim posudama osim u metalnim. Kao što smo rekli, najčešći materijal od kojeg se prave ovi plehovi je aluminijum, a nelepljivi premaz je napravljen od kalijuma. Ovaj premaz je napravljen za dve svrhe:
1. Prvi je što olakšava vađenje onoga što ste skuvali;
2. Drugi je da se pleh lakše pere.
Ovi plehovi su savršeni za novajlije u kuhinji, jer su jeftini i imaju dobru toplotnu provodljivost.
U mnogim slučajevima, ove posude su premazane ili anodizirane. To je elektrolitički proces koji jača njihovu čvrstinu;
Neke vrste plehova imaju dno od bakra. Ovo pomaže da se toplota ravnomerno rasporedi po površini. Bakarni plehovi mogu se koristiti u svim pećnicama;
Ako izaberete takav pleh, ne bi trebalo da koristite metalne žice za pranje. Ako je njegova površina izgrebana, nelepljivi premaz neće "raditi". Ove posude treba čuvati na suvom mestu. Ne treba ih izlagati na temperaturi većoj od 200 stepeni;
Stakleni plehovi
- Ovi plehovi ili posude imaju veoma dobru toplotnu provodljivost. Veoma se lako peru. Njihov najbolji kvalitet je, međutim, providno staklo, jer na taj način možete videti šta se dešava sa vašom hranom dok je kuvate. Ova vrsta plehova je napravljena od stakla koje je kaljeno tako da se temperatura može ravnomerno rasporediti. Međutim, oni imaju jedan nedostatak, a to je da mogu da pucaju ako se prebrzo stave na visoku temperaturu. Zato budite oprezni kada, na primer, kuvate u vatrostalnoj posudi od stakla.
Keramički plehovi
- Ova vrsta plehova je univerzalna. Možete koristiti keramičke plehove za serviranje tako što ćete ih staviti direktno na sto. Ovi plehovi su takođe nelepljivi. Nema velike razlike od staklenih plehova. Prave se od gline, a zatim peku u peći. Zatim su prekriveni neporoznom glazurom. Tako je površina zapečaćena i postaje higijenska. Ova vrsta glazure takođe ima premaz protiv lepljenja.
Izbor oblika pleha
Kao što znamo, klasičan oblik pleha je pravougaoni. Prilikom odabira pleha dobro je da je dubok najmanje 2-3 cm, jer u rernu možete da stavite neko jelo koje ima više sosa. Ako će pleh koji kupujete biti potreban za pečenje hleba, dobro je nabaviti posebnu vrstu pleha pravougaonog oblika koji je dublji. Veoma plitki i okrugli plehovi su pogodni za pice. Trebalo bi da možete lako da uklonite picu iz njih, tako da što je plići, to bolje.
I iz svega što je do sada rečeno, trebalo bi da zaključimo da je svaki pleh pogodan za kuvanje, ali ako se dvoumite koji tačno da odaberete, možda biste želeli da pogledate naše predloge za plehove.
A kada imate pravi pleh, možete pripremiti delikatese kao što su klasična musaka, pečeni pirinač, šnicle u plehu, razne pite i mnoge druge.
Komentari