Labne je mlečni proizvod tipičan za bliskoistočnu kuhinju koji podseća na krem sir, kiselo mleko i pavlaku. Najčešće se nudi u obliku malih loptica koje su umočene u masnoću. Veoma je ukusno i uklapa se u različite dijete. I kako ga koristiti?
- Generalno, labne se koristi kao doručak ili keto obrok, kombinujući voće sa njim. Možete ga koristiti za zamenu za kiselu pavlaku u nekim jelima.
Labne može biti veoma lep dodatak salatama sa sirom ili salati od paradajza i krastavca.
Ova vrsta sira se može poslužiti i na krekerima, brusketima, prlenkama i biti predjelo na vašoj večeri. Mogućnosti su mnoge i zavise od vaših ličnih preferencija.
A kako se priprema labne?
Labne se može napraviti mešanjem proceđenog kiselog sa solju i nekim drugim aditivima po vašem ukusu. Zatim ga stavite u gazu, napravite zavežljaj i stavite u frižider da se cedi na pola dana. Što se duže cedi, to više podseća na krem sir. Takođe može stojati i kraće i možete ga koristiti umesto umaka za čips ili kao mlečni namaz.
A koji je rok trajanja?
Najbolja opcija je da se labne konzumira što je pre moguće u roku od nekoliko dana. Ako ipak želite da ga čuvate duže, stavite ga u masnoću. Sav sir mora u potpunosti da "pliva" u mastnoći - tako da može da traje oko mesec-dva. U masnoću možete staviti različite začine.
Komentari