Kafa je glavni korak u početku dana za većinu ljudi. Zbog toga je njeno pravilno čuvanje veoma važno kako bismo mogli da uživamo u njoj duže vreme.
Kao i kod čuvanja čaja, postoji mnogo faktora koji utiču na svežinu i ukus kafe. Neki od ovih najvažnijih faktora su sunčeva svetlost, vlaga, toplota i vazduh.
Upravo zbog ovih faktora preporučuje se da se kafa:
- Čuva u staklenim, keramičkim i nereaktivnim metalnim kutijama;
- Čuva na suvom i tamnom mestu;
- Važno je izbegavati čuvanje u frižideru ili zamrzivaču, pošto je kafa jak apsorber i apsorbuje sve mirise.
Važno je zapamtiti da kafa ima jaku aromu i ukus u prvim danima nakon prženja, ali zadržava svojstva oko 1-2 nedelje. Zato ne kupujte veće količine, već samo onoliko koliko vam je potrebno za taj vremenski interval.
Ali ako kod kuće imate mlin za kafu, možete kupiti veću količinu zrna kafe, jer zrna kafe zadržavaju svojstva oko 1-2 meseca. I sameljite koliko vam je potrebno.
Pogledajte sada kako da pripremite:
- savršeni espreso;
- ili zaista ukusni kapućino;
Komentari