Bonapeti.rs»Saveti»Da li je dovoljno jesti meso jednom nedeljno?

Da li je dovoljno jesti meso jednom nedeljno?

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
323
Da li je dovoljno jesti meso jednom nedeljno?

Nije dovoljno jesti meso samo jednom nedeljno. To znači, jednostavnim proračunom, da ćete jelo od mesa konzumirati samo četiri puta mesečno.

Ovo je premalo kao i obično i može dovesti do pojave nekih deficita.

Meso je veoma važan deo ljudske ishrane jer sadrži ključne komponente vitalne za naše zdravlje. Na primer - gvožđe, vitamine grupe B, cink, aminokiseline, proteini, masti, vitamin A, neke količine vitamina D itd.

Potrošnja premalo mesa može dovesti do nedostatka svakog od navedenih elemenata, a to je veoma nepovoljno po zdravlje. Kao rezultat, može razviti anemiju (zbog nedostatka gvožđa i vitamina B), izazvati alergijske procese, pogoršati stanje nervnog sistema, kardiovaskularnog zdravlja, varenja i drugih sistema.

Takođe, nedostatak hranljivih materija utiče na izgled – kožu, kosu, nokte, držanje (može biti mlitavo i letargično zbog nedostatka energije, opuštenih mišića i sl.). Moguće je da vam se vid pogorša, da vam se vrti u glavi kada ustanete (naročito kod anemije), da osetite nedostatak snage i bol u mišićima.

U stvari, prema nekim stavovima, što ređe jedete meso, bićete zdraviji jer ćete „ubacivati“ manje masti u svoje telo. Zagovornici ove ideje smatraju da proizvodi od mesa mogu biti štetni ako se konzumiraju u velikim količinama. Ako se pridržavate ovih ideja, zapamtite da ste u opasnosti da upadnete u deficite koje morate nadoknaditi na neki drugi način.

U nekim režimima meso je potpuno isključeno i to lišava telo mnogih hranljivih materija. Takav strogi režim nužno mora da bude praćen dobijanjem svih nedostajućih supstanci na alternativni način. Na primer, kroz dodatke ishrani i kroz drugu hranu koja može da nadoknadi određene elemente.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji