Kada su ćuftice u pitanju, ne postoje dva jednaka mišljenja po tom pitanju – svako ima svoj recept, u kome meša svinjetinu i junetinu, slaninu, razne začine, hleb, prezle, jaja, luk i razne druge tajne sastojke.
Istina je da kod nas trenutno ne postoji državni standard koji tačno opisuje koliko soli, bibera, gazirane vode ili luka treba dodati u smesu za ćuftice. Drugim rečima, svi recepti su tačni i svako ima pravo da pripremi mleveno meso po sopstvenom nahođenju.
Prema jednom od najčešćih recepata za pripremanje mlevenog smese za ćuftice, da biste dobili 1 kg kvalitetnog mlevenog mesa, potrebno je samleti 800 g veoma masnog svinjskog mesa i 200 g junećeg mesa.
U njih se dodaje 100 ml gazirane vode, 100 g luka, 4 g bibera, 4 g čubra i tačno 22 g soli.
Međutim, ako odlučite da ćuftice umesite od gotovog mlevenog mesa, ni u kom slučaju ne dodajte so, jer je u mleveno meso obično već dodato dosta soli i postoji opasnost da presolite ćuftice.
Sve finese pripreme ćuftica i ćevapa možete pronaći na našoj veb stranici. Tamo možete pronaći i isprobane recepte za ćuftice na roštilju ili ćuftice u prelepom sosu. A što se tiče soli - samo stavite onoliko koliko vam odgovara po vašem ukusu.
Komentari