Kako spoljne temperature opadaju, sve više mesta na žicama za veš zauzimaju ne oprana odeća, već ukusne, uredne potkovice sa domaćim sudžukom. Moramo priznati da je prizor sudžuka poređanih jedan pored drugog više nego privlačan i da bi svako uživao u njemu.
U poslednje vreme postoji trend da se sve više domaćinstava vraća svojim korenima i da ljudi sami pripremaju ove omiljene mesne poslastice.
Razlog za to nije samo previsoka cena sudžuka u komercijalnoj mreži. Ljudi samo žele da budu sigurni u kvalitet ulaznih proizvoda i krajnji rezultat koji dobijaju i konzumiraju.
Na internetu se može naći na desetine recepata za domaći sudžuk, uključujući i one u kojima se mašti daje na volju, a začini su opisani ukratko – po ukusu.
Istina je da postoje standardni začini za sudžuk, koji se moraju staviti u strogu proporciju da bi se napravio ukusan sudžuk. Na 1 kg smese za sudžuk treba dodati kumin - 7 g, biber - 4 g, čubar - 4 g i so - 20 g. Po želji možete dodati 4 g semena mirođije, 3 g piskavice.
Ako ste ljubitelj pikantnijih predjela, po ukusu možete dodati i muškatni oraščić, alevu papriku, ljutu alevu papriku, čak i suvi beli luk u prahu.
Pogledajte takođe kako sušiti sudžuk, kako možete ispeći sudžuk i naučite kako da napravite klasični domaći sudžuk sa kuminom.
Komentari