Meni za večeru ne treba uvek da sadrži salatu, predjelo, osnovno jelo i dezert. Zapravo većina domaćica priprema toliko mnogo jela samo ako očekuje goste. Na kraju, meni od četiri dela je malo preteran za običnu večeru za dve osobe.
To nas naravno ne sprečava da razmazimo voljene u domu s nekim drugačijim receptom - možemo da napravimo jedno jelo, ali da ipak bude toliko ukusno da se nedostatak predjela uopšte ne oseti.
Predlažemo vam primer menija za večeru, gde smo odabrali dva menija sa po jednim osnovnim jelom. U jednom meniju je dezert a u drugom salata. Evo recepata:
Počinjemo s receptom za salatu. Za nju su vam neophodni oko 400 g cvekle, kora i sok od limuna, 2-3 kašike sitno iseckanog peršuna, 2 kašike zapečenog susama, so i biber.
Prvo oljuštite cveklu i nastružete je na sitno rende. Njoj se doda oko 1 kašika limunove kore sitno istrugana, kao i limunov sok. Stavite peršun, mleveni biber i so i promešajte. Ostavite salatu u frižideru na pola sata, nakon čega je sipajte u tanjire i pospite susamom.
Osnovno jelo je veoma lako i mnogo ukusno, osim toga je idealno tokom hladnih meseci.
Neophodni sastojci: 1 kg svinjskog mesa, praziluk, ulje, 2 kašičice bibera i so. Praziluk treba da ima bar 10 struka - iseckajte ga na kolutiće i stavite na vrelo ulje u već propržene male parčiće svinjskog mesa. Ostavite ih da se prodinstaju još malo i dodajte začine, servirajte toplo jelo.
Drugi meni počinje osnovnim jelom, ali ovaj put smo zabrali posni recept. Da bi ga napravili, potrebna su vam tri patlidžana srednje veličine, 200 g pirinča, luk, 3 paradajza, biber, peršun, so i masnoća.
Operete patlidžane i isečete na polovine, nakon čega ih ostavite pola sata u posoljenoj vodi. Kad ih izvadite opet ih operete i osušite.
Sleduje da ih ispržite u tiganju dok ne omeknu i malom kašikom napravite udubljenje u svakoj polovini. U odvojenoj posudi propržite luk, dodate pirinač, na kraju začinite biberom, soli i peršunom.
Polovine patlidžana punite smesom i poređate u šerpu u kojoj je sok do paradajza - patlidžane prekrijete s nekoliko parčića paradajza, kao i parčetom maslaca. Ostavite jelo na tihoj vatri pola sata.
Dezert je mnogo brz i lak - pomešate 200 grama brašna i 100 grama šećera. U njih dodate 4 jaja i mešate dok se smesa ne ujednači, nakon čega dodate istopljeni maslac oko 30 g.
Promešate i počnete po malo da dodajete sveže mleko - količina mleka koja će vam trebati je litar. Na kraju se doda vanila - smesa se meša dok ne postane potpuno glatka, nakon čega se sipa u kalup namazan maslacem - peče se oko 35-40 minuta u slaboj rerni. Servira se već ohlađen.
Komentari