Da bismo dobili rakiju dobrog kvaliteta, veoma je važno kako se ona peče. Kada se peče pretežno od jabuka i krušaka, zagrevanje može biti problem i treba mnogo paziti. Zagorevanje rakije se dešava zato što odnos voća i vode nije ispoštovan, pa je materijal previše gust.
Kaša koja se sipa u kazan ne treba da zauzme više od 80% njegovog zapremine. To pravilo treba poštovati kako bi ostalo dovoljno mesta za paru nakon što kaša provri. Da bismo znali koliko je vode potrebno za određeno voće, majstori su izmislili jednostavan i lak način – zabodu čist štap u sredinu kaše.
Ako taj štap ostane u vertikalnom položaju nakon što ga spustimo, to znači da je kaša previše gusta i rakija će zagoreti. U tom slučaju, dodaje se voda dok se štap ne nagne ka ivici kazana. Ako stavite takvu gustu kašu bez razređivanja vodom, rakija će sigurno zagoreti.
Drugi uzrok zagorevanja može biti previše jaka vatra. Ne treba ložiti velika drva, a vatra ne sme biti prejaka kako rakija ne bi zagorela.
Pre nego što sipate kašu, potrebno je staviti drvenu ili metalnu rešetku na dno kazana.
Upravo ta rešetka ne dozvoljava da čvrsti delovi dospeju do zagrejanog dna. Na rešetku je najbolje staviti džak od jute i u njega sipati kašu. Džak se zatim veže, oko njega se doliva voda dok ga potpuno ne prekrije, a zatim se stavlja poklopac.
Neki koriste mrežu koja omogućava da do dna dođe samo voćni sok, što onemogućava zagorevanje rakije. Ako poštujete ova pravila, rakija nikada neće zagoreti.
Pročitajte još koliko vremena traje pečenje rakije, zašto rakija gorči i koliko traje fermentacija rakije.
Komentari