Bonapeti.rs»Saveti»Da li se može jesti beli luk kod čira i gastritisa?

Da li se može jesti beli luk kod čira i gastritisa?

Kristina K.Kristina K.
Početnik
542
Da li se može jesti beli luk kod čira i gastritisa?

Neka istraživanaj podržavaju efektivnost belog luka kod lečenja čira i gastritisa. Na primer, istraživanje na životinjama iz 2016 godine pokazuje da beli luk može da pomogne sprečavanju razvoja čira i da pomogne ubrzanju procesa lečenja.

Prema drugom istraživanju iz 2015 godine, beli luk može pomoći sprečavanju rasta bakterija H pylori. Beli luk se smatra bezbednim za upotrebu, ali nemojte preterivati. Konzumiranje više od 5 čenova belog luka dnevno može izazvati stomačne tegobe, nadutost, mučninu i gorušicu.

Koristi za zdravlje od konzumiranja belog luka

Beli luk je odličan izvor alicina, jedinjenje koje sadrži sumpor i što je povezano sa mnogim koristima za zdravlje. Alicin, koji je odgovoran za prepoznatljiv ukus i miris belog luka, nastaje kada se svež beli luk zdrobi ili iseče. Zanimljivo je da neka istraživanja pokazuju da alicin može poboljšati funkciju imunog sistema i pomoći u zaštiti od određenih srčanih oboljenja i raka.

Uprkos tome, istraživanja pokazuju da pečenje, kuvanje, zagrevanje ili mariniranje belog luka može značajno smanjiti njegov sadržaj alicina. Tako da, iako konzumacija kuvanog belog luka može imati određene benefite, izbor sirovog belog luka može doprineti većoj nutritivnoj vrednosti.

Nekoliko potencijalnih koristi za zdravlje od svžeg belo luka:

- Poboljšava imunitet. Nekoliko istraživanja pokazuje da beli luk može pomoći u smanjenju upale i jačanju funkcije imunog sistema:, što se može pripisati njegovom sadržaju antioksidanata;

- Pomaže zdravlju srca. Neka istraživanja pokazuju da beli luk može pomoći smanjenju pritiska i nivoa holesterola, da održavanaj zdravlje srca;

- Stabilizuje nivo šećera u krvi. Beli luk može da pomogne smanjenju nivoa šećera u krvi, što može biti od koristi kod upravljanja dijabetesa tip 2;

- Štiti zdravlje mozga. Uprkos tome što su istraživanja na ljudima ograničena, studije na životinjama pokazuju da konzumacija većih količina svežeg belog luka može poboljšati pamćenje i podržati zdravlje mozga.

Zato rednovno treba da uključujete u svoj meni korisne ukusne stvari kao što su:

- čorba od belog luka;

- namaz od belog luka;

- piletina sa belim lukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni