Bonapeti.rs»Saveti»Zašto se moj sutlijaš ne zgušnjava?

Zašto se moj sutlijaš ne zgušnjava?

LinaNLinaN
Početnik
6

Sutljaš je tradicionalni desert za balkansku kuhinju, njegovo ime potiče iz turskog jezika i znači mleko sa pirinčem, ali sutljaš NIJE isto što i nama poznato mleko sa pirinčem.

Generalno, pored mleka i pirinča, desert uključuje i jaja, skrob, vanilu, a možda i druge proizvode, u zavisnosti od recepta koji pratite. Iako sutljaš nije baš težak za pripremu, ponekad ljudi imaju poteškoća sa njegovom pripremom. Nema ništa komplikovano, sve dok znate zašto se to ne dešava.

Prvo, odnos pirinča i mleka je važan, trebalo bi da bude 1:3 ili 3:5. To znači otprilike jedna šolju pirinča po litru mleka.

Glavni razlog zašto se sutlijaš ne zgušnjava je zapravo sam proces kuvanja. Većina recepata kaže da se pirinač kuva dok ne bude gotov, ali u stvarnosti treba da nastavite da ga kuvate na laganoj vatri dok ne dobijete željenu gustinu. Ako prestanete da kuvate nakon što je pirinač gotov, rizikujete da dobijete supu od mleka i pirinča umesto sutljaša.

I na kraju, ali ne i najmanje važno - šećer. Obavezno dodajte šećer poslednji jer on sprečava kuvanje pirinča.

Pogledajte sada kako da napravite turski sutljaš ili omiljeno mleko sa pirinčem i saznajte koji se pirinač stavlja u mleko sa pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni