Iza imena tortilja (na španskom, tortilla) krije se ne jedan, već dva proizvoda. U Španiji se termin tortilja koristi za opisivanje tipičnog omleta španske kuhinje napravljenog od krompira i jaja.
Međutim, u Latinskoj Americi tortilja znači nešto sasvim drugo. Tamo se tortilja odnosi na lepinje napravljene od pšeničnog ili kukuruznog brašna, koje se koriste za pripremu ne samo ukusnih buritosa, već i enčelada i takosa.
Tanko valjane kukuruzne pogačice se peku na roštilju, a zatim pune raznim vrstama mesa, povrća i sosova. U tom smislu, meksička tortilja koja se koristi za pravljenje buritosa i kesadilja veoma podseća na dobro poznate doner lepinje u našoj zemlji.
Kukuruzna tortilja, koju Meksikanci jedu svaki dan, može se pržiti i u obliku čipsa ili dobro poznatih tortilja čipsova. Tradicionalno, tortilja čips se služi sa jednim od tradicionalnih meksičkih sosova – guakamoleom ili salsom.
Pogledajte i kako da napravite tortilje sa mlevenim mesom ili ukusne tortilje sa piletinom.
Komentari