Verovatno vam se dešavalo bar jednom da ste zaboravili malo testa u frižideru. Kada ga pronađete nekoliko dana kasnije, već je sivo i ima malo tečnosti na sebi.
Verovatno ćete osetiti i kiseo miris jer je počelo da fermentira.
Možda za one od vas koji su navikli da jedu hleb od kiselog testa, ovo nije tako loše. Međutim, najbolja stvar koju možete da uradite sa starim testom je da ga uključite u novu turu.
Ovo će zapravo učiniti da novo testo ima još bolji ukus, bez čekanja, zapravo dobijate gotovo kiselo testo. Dakle, ako je vaše staro testo sivo i ima tečnosti na sebi, ne brinite i ne bacajte ga.
Hleb koji napravite sa njim imaće prepoznatljiviji ukus koji ćete definitivno ceniti.
Međutim, ako ikada vidite mrlje od buđi, što je prilično neuobičajeno za testo koje se čuva u frižideru - svakako bi trebalo da ga bacite.
Ako imate blender, to će biti izuzetno korisno za razbijanje starog testa kako bi se dobro pomešalo sa novim.
Jedna od opcija je da dodate vodu potrebnu za mešenje novog testa sa starim i mesite dok ne postane kremasto. Ne koristite ovu metodu sa testom koje sadrži mlečne proizvode, jaja ili druge sastojke koji se mogu pokvariti ili užegnuti.
Oslanjajte se samo na recepte za testo koji sadrže brašno, vodu, kvasac i so. Takvo testo možete razviti u tanke listove da biste napravili:
- male pitice;
- razvučene pite;
- gjozleme, itd.
Da biste napravili hleb, oblikujte testo kao i obično. Sasvim je normalno da se širi po dasci umesto da narasta. Ovo se može dodatno poboljšati ako koristite starije testo.
Pobrašnite pleh i oblikujte po želji. Pecite hleb prema receptu koji ste izabrali. Ostavite da se ohladi, pa uživajte.
Pogledajte takođe kako da ispečete testo bez pukotina i saznajte kako da napravite testo za svežu testeninu.
Komentari