Brašno od heljde je svestran i hranljiv sastojak koji se može koristiti u raznim receptima. Evo nekoliko saveta šta da spremite sa brašnom od heljde.
Palačinke od heljde
Umutite gomilu ukusnih i zdravih palačinki od brašna od heljde. Pomešajte ih sa jajima, mlekom (ili nemlečnom alternativom), malo zaslađivača i prstohvatom soli. Poslužite sa svežim voćem, medom ili javorovim sirupom za ukusan doručak ili branč.
Nežne palačinke od heljde
Napravite tanke i nežne palačinke od heljde zamenom univerzalnog brašna sa brašnom od heljde u vašem omiljenom receptu za palačinke. Prelijte ih slanim sastojcima poput spanaća, pečuraka i sira ili ih zasladite Nutelom, voćem ili šlagom.
Hleb od heljde
Dodajte dubinu ukusa i teksture svom domaćem hlebu uključivanjem brašna od heljde u testo. Pomešajte ga sa integralnim ili višenamenskim brašnom da biste napravili izdašniji hleb. Takođe možete dodati seme ili orašaste plodove u hleb od heljde za dodatnu hrskavost.
Rezanci od heljde
Eksperimentišite sa pripremom sopstvenih rezanaca od heljde, poznatih i kao soba rezanci. Pomešajte heljdino brašno sa vodom, umesite testo, razvijte ga i isecite na tanke trake. Prokuvajte ih u ključaloj vodi i poslužite sa svojim omiljenim azijskim sosovima, prženim povrćem ili u toplom bujonu za umirenje.
Čips ili krekeri od heljde
Napravite zdravu užinu bez glutena praveći čips ili krekere od heljde. Pomešajte heljdino brašno sa vezivom poput ulja ili vode, dodajte začinsko bilje i začine za ukus i pecite dok ne postanu hrskavi. Uživajte u nima kao samostalnoj grickalici ili sa svojim omiljenim umacima ili namazima.
Mafini od heljdinog brašna
Zamenite deo višenamenskog brašna brašnom od heljde u svojim receptima za mafine. Heljda dodaje orašasti ukus i lepu teksturu. Kombinujte je sa voćem, orašastim plodovima ili čokoladnim mrvicama za ukusnu i zdravu poslasticu.
Testa za picu od heljdinog brašna
Dajte svojoj pici jedinstven ukus koristeći heljdino brašno u testu za picu. Kombinujte ga sa univerzalnim brašnom ili drugim brašnom bez glutena, kvascem, vodom i uljem. Razvijte testo, dodajte svoje omiljene prelive i pecite dok ne postane hrskavo i zlatno.
Obavezno eksperimentišite i prilagodite recepte sa heljdom svojim ukusnim željama. Heljdino brašno ima izrazit orašasti ukus, tako da se dobro slaže i sa slatkim i sa slanim sastojcima. Uživajte u istraživanju sveta kuvanja sa heljdinim brašnom!
Pogledajte još:
- Kako napraviti mleko od heljde;
- Da li heljda sadrži gluten.
Komentari