Endivija i eskarol su hranljive lisnate zelene biljke iz roda cikorije. Koriste se u mnogim jelima, uglavnom u svežim salatama. Mogu se peći ili grilovati.
Pazite da ne pomešate endiviju sa njenim „kolegom” eskarolom!
Endivija i eskarol su cikorije iste vrste. Čak imaju i isti botanički naziv. Iako se ponekad koriste naizmenično, endivija i eskarol imaju neke male razlike.
Endivija ima kovrdžave, uske listove, dok eskarol ima glatke, šire, ravne listove i podseća na zelenu salatu.
Da li se razlikuju po ukusu
Možete uživati u njima i u sirovom stanju ili kao kuvanim.
Kada su sirovi, imaju oštar ukus i blagu gorčinu, što ih čini odličnim dodatkom salatama. Kada se kuvaju, oštar ukus endivije omekšava, poput eskarola, ali je generalno je manje gorak od svog rođaka.
Za šta se koriste?
Zdrava su alternativa čipsu ili krekerima. Preporučujemo da napunite šoljice od endivije avokadom /gvakamoleom/ za vašu sledeću zabavu u kombinaciji sa načosom.
U salatama, endivija i eskarol dodaju hrskavost i ljutinu. Mogu se kuvati slično spanaću ili koristiti kao omotač za meso ili ribu.
Zdravstvene koristi endivije i eskarola
Imaju nekoliko zdravstvenih koristi. Njihovi listovi su bogati kalcijumom, kalijumom i vitaminima A, K, C i E. Imaju malo šećera, natrijuma i masti. Takođe sadrže inulin, ugljeni hidrat koji stimuliše apetit i pomaže varenje.
Sledeći put kada budete u prodavnici, kupite endiviju ili eskarol. Bez obzira koji recept isprobate, rezultat će sigurno biti ukusan!
Pogledajte kako se uzgaja cikorija.
Takođe ćete pronaći naše predloge za recepte sa cikorijom.
Komentari