Bonapeti.rs»Saveti»Koliko sirila se stavlja za domaći sir?

Koliko sirila se stavlja za domaći sir?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
46192
Koliko sirila se stavlja za domaći sir?

U mnogim zemljama, sirevi su više od same hrane. Njihova proizvodnja je tradicija, a prezentacija sireva iz određenog regiona često se doživljava kao izvor ponosa.

Napravljen od kravljeg, ovčijeg, kozjeg, bivoljeg mleka ili mleka drugih sisara, sir se prvi put pojavio 7.000 godina pre naše ere.

Ako je sir prvobitno bio osnovna namirnica planinara i radničke klase, danas ga definitivno konzumiraju plemići i nudi se na najsvetovnijim stolovima širom sveta u raznim verzijama.

Sir je prva hrana koju je napravila ljudska ruka. Pa ipak, njegovo otkriće je bilo potpuno slučajno. Prema legendi, naši preci su transportovali mleko u mešinama napravljenim od želuca sisara. Kada je došlo u kontakt sa sirilom (enzimom koji je prirodno prisutan u želucima preživara), mleko se pretvorilo u sitni sir i surutku.

Danas se sir može napraviti i mešanjem svežeg mleka sa sirilom i solju. To se radi zagrevanjem mleka u šerpi i zagrevanjem na šporetu na 38 stepeni. Temperatura se meri termometrom.

U 1 litar mleka se dodaje 10 kapi sirila za sir (obično se na boci nalazi uputstvo za upotrebu). Od 6-7 litara mleka dobija se oko 1 kilogram domaćeg sira.

Zatim se šerpa umota krpom i ostavi oko tri sata. Tako usireno mleko se stavlja u gazu i cedi.

Ostavlja se preko noći, a može se pritisnuti tegom. Sledećeg dana se gaza uklanja, a sir se posoli i premešta u frižider.

Sa domaćim sirom možete pripremiti razne delikatese kao što su:

- namazi od sira;

- pohovani sir;

- pečeni sir.

Pogledajte takođe kako se pravi domaća rikota, domaći krem sir ili domaći mocarela sir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni