Za šta se pije bokvica?

Za šta se pije bokvica?

Lekovita svojstva bokvice poznata su vekovima unazad. Do današnjeg dana bokvica se koristi u narodnoj medicini i sa uspehom leči brojna oboljenja i stanja, kao što su plikovi, gljivice na stopalima, paradontoza, gnojne rane, masna koža, akne i td.

Važno je da naglasimo, da bokvica nema samo spoljnu primenu, direktno na rane, već i unutrašnju, u obliku tinktura i čajeva. Tinktura od listova bokvice i crnog vina se koristi za lečenje upaljenih hemoroida.

Bokvica je jedna od superbiljaka, koje mogu da se koriste kao dopunski lek kod dijabetesa. Samo tri lista biljke, uzetih svakodnevno pre obroka, mogu da smanje nivo šećera u krvi kod dijabetičara.

Bokvica se pije i kod dispepsije, koja je simptom poremećaja u organima za varenje. Ali biljka bokvica blagotvorno deluje ne samo kod problema sa stomakom (kolike, kiselina i gasovi), već i kod oboljenja žuči i jetre. Iscelitelji često preporučuju čaj os bokvice parovima sa reproduktivnim problemima.

Uloga bokvice je nezamenjiva u pripremi sirupa za kašalj kod bronhitisa i astme. Sirup protiv kašlja od bokvice se preporučuje i prilikom nazeba, kao i kod upale grla.

Tinkture i čajevi se preporučuju svima koji pate od čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, od gastritisa i kolitisa. Ekstrakt od bokvice se koristi za lečenje problema sa prostatom, kao i u borbi sa prekomernom težinom.

Ne treba da propustimo da napomenemo, da zahvaljujući bokvici možemo da izlečimo proliv i enterokolitis. Istovremeno je indijska bokvica (psilijum) izuzetno efikasna u lečenju zatvora, gasova i lenjih creva.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji