Melasa je rezidualni proizvod dobiven nakon mlevenja šećerne trske. Melasa postaje sve popularnija među ljubiteljima zdrave ishrane, koji žele da pronađu zdravu alternativu šećeru.
Postoje tri vrste melase - svetla, tamna i crna. Boja zavisi od toga nakon kojeg je kuvanja dobivena melasa. Svetla melasa se proizvodi nakon prvog kuvanja trske, zbog čega je i najslađa. Tamna se dobija nakon drugog kuvanja i nije toliko slatka. Crna se dobija posle trećeg kuvanja i najkorisnija je zbog toga što je bogata vitaminima i mineralima.
Melasa se može koristiti kao zaslađivač različitih kolača i torti. Takođe je možete dodati direktno mekikama, krofnama i palačinkama. Možete mirno zameniti šećer u kafi kašičicom melase. Možete melasu koristiti i u marinadama za pečenje mesa.
Melasa sarži i niz zdravih sastojaka. Ima visok nivo gvožđa, pomaže kod reumatizma i artritisa, a redovni unos pomaže i kod srčanih problema i problema sa krvnim pritiskom. Melasa imaj visok nivo vitamina B6. Ona je mnogo korisnija od belog šećera i njegovih zamena.
Komentari