Manjina su oni koji ne ogladne sami pri pomenu dobro ispečene i hrskave pileće kožice. Srećnici su pak imali i tu sreću da probaju različite recepte i specijalitete kao što su lažno punjeno pile, punjena pileća koža ili čak punjena koža od pilećih bataka.
Osim što su veoma ukusna, ova jela su i veoma efektna, a povrh toga njihova priprema nije toliko teška. Ćak i osobe sa kratkim stažom u kuhinji mogu da se snađu u izazovu da oderu pile.
I tako, da pređemo na pitanje i rešenje - kako se pravilno dere pile.
Prvo, što trebate da odlučite je šta ćete tačno pripremati, kako bi procenili da li da ostavite batake i krilca na piletu.
Ako pravite punjeno lažno pile ili pile bez kostiju, onda slobodno ostavite batake i krilca. U ovom slučaju, vađenje kostiju i dranje pileta prvo počinje pažljivim odstranjivanjem kože u oblasti vrata iili trtice.
Možete sebi pomoći u skidanju kože ako koristite oštar nož, koji je dugačak i tanak. Njime ćete sa uspehom preseći i najupornije opne. Ako želite da sačuvate krilca, kada stignete do njih, odvojite ih od zgloba i pažljivo nastavite proces dranja od grudiju i leđa pileta.
Sa batacima možete postupiti na isti način - odvojite ih od tela i sačuvajte ih cele.
U slučaju da ne želite da sačuvate krilca, napravite male zareze u njihovoj osnovi i odsecite ih, a rupu ušijte kod punjenja kože. Koža sa bataka je laka za skidanje.
Koža odranog pileta čuva se u toploj vodi, dok ne dođe vreme da je napunite nadevom po izboru.
Komentari