Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kako da alkalizujete telo

Kako da alkalizujete telo

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
1714293

pH predstavlja pokazatelj odnosa među pozitivno naelektrisanih (kiselih) jona i negativno naelekrisanih (alkalnih) jona. Normalno je da zdrav ljudski organizam ima neutralnu pH vrednost, tj. da ona bude 7.

Vrednost ispod 7 govori o kiselosti, a visoke vrednosti o alkalnosti. Ako se ta neutralnost poremeti, organizam je sklon bolestima.

Povećana alkalanost je štetna, ali povećana kiselost je još štetnija za ćelije. To je tako, jer one ostaju bez kiseonika, a normalne ćelije se razvijaju u sredini bogatoj kiseonikom.

To vodi do slabljenja imuniteta, predispoziciji ka bolestima, poremećaja u metabolizmu, pa čak i razvoju ćelija tumora. Iz tog razloga sredina u ljudskom telu treba da je blago alkalna.

Statičan način života, konzumacija kafe, alkohola, prerađenih masti, pržena hrana, itd. stvara predispozicije ka povećanju kiselosti u krvi i telesnim tečnostima.

Organizam se najlakše može alkalizovati vodom. To se postiže ispijanjem alkalne jonizirane vode. Još lakše je da napravite vodu za piće alkalnom tako što ćete iscediti limun u nju.

Drugo glavno pravilo jeste unos alkalne hrane. Limun smo već pomenuli, ali možemo da kažemo da je on jedna od namirnica sa najvećom alkalnošću zbog visokog sadržaja alkalnih mikroelemenata.

Druga namirnica koja ima visoku alkalnost jeste kokosovo ulje, budući da je to jedino ulje koje ne oksidira tokom prženja, a čuva svoj alkalni karakter tokom termičke obrade.

U spisak alhalnih namirnica ulazi spanać, tikvice, boranija, grašak, šargarepa, prokelj, bamija, zelena salata, bademi, heljda, susam.

Bezalkoholni gazirani napici imaju velike količine šećera, koji je veoma kiseo i iz tog razloga bi ih trebalo izbegavati i zameniti čajevima i svežim sokovima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji