Borovnice spadaju u one darove leta, koje želimo da sačuvamo duže vreme. Ovo izuzetno ukusno sitno voće veoma je popularno u Americi, odakle i potiče. Borovnice se nalaze u grupi voća koje se može pohvaliti sa najvećim sadržajem antioksidanata.
Po pravilu, borovnice se kod nas nalaze pretežno na visokim planinama - na visinama preko 1000 metara, beru se plave borovnice, a na visini preko 1700 metara, aromatične crne borovnice.
Aromatične i ekološki čiste borovnice možete ubrati u zimzelenim i listopadnim šumama i pašnjacima planina. Na obroncima Stare Planine mogu se istovremenu naći i crne i plave borovnice.
Pitanje je šta da radimo sa borovnicama kada uberemo punu korpu. Osim očiglednog odgovora da ih pretvorimo u ukusan kolač sa borovnicama ili u slatko od borovnica, možemo ih i osušiti.
Sušenje borovnica se može napraviti na prirodan način na papiru ili na gazi, a može se to brže uraditi i u rerni. Kod prirodnog sušenja, plodove poređajte preko papira i ostavite ih na suvo i provetreno mesto, a uveče ih obavezno unesite.
Možete osušiti borovnice i u rerni, a to se radi kroz postepeno povećavanje temperature do 50-60 stepeni i uz neprestano mešanje. Plodovi su gotovi kada prestanu da ostavljaju boju na prstima kada ih protrljate. Nakon toga borovnice staite u hermetički zatvorene tegle.
Komentari