Pomorandže spadaju među najkorisnije citrusne plodove. One su bogate šećerima, limunskom kiselinom i vitaminom A, vitaminom C i vitaminom E. Upravo zahvaljujući vitaminu C, naš organizam usvaja ugljene hidrate, masnoće i proteine.
Pored toga, vitamin C, koji je poznat i kao askorbinska kiselina, ima sposobnost da učvršćuje krvne sudove i da ubrzava zarastanje rana.
Vitamini i mikroelementi, koji se nalaze u pomorandžama, zaslužni su za smanjenje otoka, pomažu kod poboljšanja nakon opšte slabosti organizma, kod loše probave hrane, bronhijalnih infekcija i dr.
Dobra vest je da se hranljivi i korisni sastojci pomorandže održavaju kod pripreme freša od pomorandže. Ima mnogo načina da se pripremi freš od pomorandže - od običnog ceđenja voća uz pomoć prese za voće, do pripreme freša sa smeđim šećerom ili medom.
Možete sebi pripremiti freš od pomorandže tako što jednostavno iscedite dobro oprane pomorandže i zatim njihov sok promešate sa malo vode i meda ili sa nekim drugim prirodnim sokom. Ali možete pripremiti freš od pomorandži u koji ste stavili i njihvu koru, koje su takođe pune korisnih sastojaka.
Za to vam trebaju 4 velike pomorandže, koje treba da prelijete vrelom vodom, kako bi skinuli vosak sa kore. Nakon toga ih obrišite i stavite u zamrzivač, gde treba da odstoje i zamrznu se na 6 do 8 sati.
Nakon toga, pomorandže nasecite i sameljite u kuhinjskom robotu ili blenderu, prelijte ih sa 3 l hladne prokuvane vode i ostavite ih 10 minuta. Dobivenu smesu procedite kroz cediljku i dodajte još 6 litra vode, 800 g smeđeg šećera ili 500 g meda, kao i 30 g limunske kiseline.
Freš od pomorandže promešajte i rasporedite u staklene boce, koje treba čuvati u frižideru.
Komentari