bonapeti.rs»Saveti»Kako se peče u foliji, sa koje strane?

Kako se peče u foliji, sa koje strane?

MarianeMariane
Džedaj
1158829
Kako se peče u foliji, sa koje strane?

Sigurno ste i vi primetili da je jedna strana aluminijumske folije mat, dok je druga sjajna. I mnogo domaćica se pita koju stranu folije da okrene ka namirnicama u plehu za pečenje i koja strana da bude okrenuta spolja prema rerni.

Sa teoretske tačke gledišta, kada stavimo sjajnu stranu spolja, od nje se maksimalno odbijaju infracrveni zraci, i to dovodi do sporijeg zagrevanja namirnice, koja je pokrivena folijom.

Sa druge strane, ako stavite foliju sa mat strane spolja, to teoretski omogućava da se zagrevanje namirnice koja po folijom poveća sa 10-15%, što znači da sjajna strana okrenuta prema unutra povećava temperaturu pečenja.

Ovo pravilo važi i kada želimo da na duže vreme očuvamo neki proizvod toplim. Kako bi to postigli, treba da ga umotamo u aluminijumsku foliju sa sjajnom stranom prema unutra - princip koji su prodavci pileta na grilu otkrili sasvim slučajno.

Prema pravilima, za brže pečenje namirnica, folija treba da je okrenuta mat stranom spolja, a sjajnom unutra.

Ovde je pak trenutak da kažemo, da ovo pravilo može da se upotrebi kod pečenja namirnica iznda 500 stepeni, što znači da prilikom pečenja u običnoj rerni nije u upotrebi i nema nikakvog značenja koja strana folije će biti okrenuta ka spolja, a koja iznutra pri pripremi dinstanih šnicli sa pečurkama i pavlakom ili kod spremanja pečenih tečećih šnicli u rerni:

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji