Patlidžan je drevno povrće, koje su ljudi uzgajali još pre hiljade godina. On je rođak krompiru. Imaju visok sadržaj vitamina A, K i C. U njima ima i velike količine gvožđa, sumpora, hlora, tanina i celuloze. Specifičan gorki ukus je posledica sadržaja solanina, koji je u velikim količinama otrovan.
Ima nekoliko načina da se ukloni gorak ukus patlidžana. Obično domaćice naseku patlidžan na kriške ili kockice, posole ga obilno o ostave ga na 30-40 minuta, najbolje 1-2 sata, dok se ne ocedi višak tečnosti, a sa time i gorčina. Ovo se može uraditi i potapanjem patlidžana u slanoj vodi.
Važno je da nakon toga isperete pažljivo povrće i da ga obrišete kuhinjskim papirom, jer će na taj način upiti manje masnoće tokom kulinarske obrade.
Drugi način da se oslobodite gorčine patlidžana je da ga zamrznete u zamrzivaču na nekoliko sati. Kada se odmrznu na sobnoj temperaturi, oni će osloboditi višak tečnosti i solanin koje je u njoj. Pravilo ispiranja i sušenja važi i ovde.
Komentari