Bonapeti.rs»Saveti»Kako da uklonimo gorčinu iz patlidžana?

Kako da uklonimo gorčinu iz patlidžana?

MarianeMariane
Džedaj
1460977
Kako da uklonimo gorčinu iz patlidžana?

Patlidžan je drevno povrće, koje su ljudi uzgajali još pre hiljade godina. On je rođak krompiru. Imaju visok sadržaj vitamina A, K i C. U njima ima i velike količine gvožđa, sumpora, hlora, tanina i celuloze. Specifičan gorki ukus je posledica sadržaja solanina, koji je u velikim količinama otrovan.

Ima nekoliko načina da se ukloni gorak ukus patlidžana. Obično domaćice naseku patlidžan na kriške ili kockice, posole ga obilno o ostave ga na 30-40 minuta, najbolje 1-2 sata, dok se ne ocedi višak tečnosti, a sa time i gorčina. Ovo se može uraditi i potapanjem patlidžana u slanoj vodi.

Važno je da nakon toga isperete pažljivo povrće i da ga obrišete kuhinjskim papirom, jer će na taj način upiti manje masnoće tokom kulinarske obrade.

Drugi način da se oslobodite gorčine patlidžana je da ga zamrznete u zamrzivaču na nekoliko sati. Kada se odmrznu na sobnoj temperaturi, oni će osloboditi višak tečnosti i solanin koje je u njoj. Pravilo ispiranja i sušenja važi i ovde.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji