Šta je zaslađivač eritritol?

Šta je zaslađivač eritritol?
Fotografije: bonapeti.rs

Eritritol je zamena za šećer i prema spoljašnjem izgledu veoma podseća na kristal šećer. U prehrambenoj industriji je poznat i kao dodatak ishrani E968. Smatra se da eritritol, zajedno sa sorbitolom i ksilitolom spada u korisne zaslađivače. Eritritol sadrži manje kalorija od meda i običnog šećera.

Eritritol ima veoma interesantan ukus, jer nakon njegovog stavljanja u usta imate osećaj hlađenja. Eritritol je i prirodni šećerni alkohol, koji se može pronaći u različitom voću - kruškama, grožđu, lubenici. Ima ga i u nekim alkoholnim pićima kao što su pivo i vino.

Eritritol se smatra bezopasnim zaslađivačem i dobra je alternativa belom šećeru, ali nije isključeno da može da izazove neke neželjene reakcije, kao što su bolovi u trbuhu i proliv.

Uzimanje veoma velikih količina ovog zaslađivača može da dovede do stalnog umora i želje da se obavlja bilo kakva fizička aktivnost. Stručnjaci savetuju da ljudi koji imaju sindrom osetljivog debelog creva i druge probleme sa stomakom izbegavaju da uzimaju eritritol.

Eritritol odgovara ljudima koji boluju od dijabetesa, čuva od karijesa i smatra se da je bolji od drugih zaslađivača kao što su saharin, aspartam i ciklamat.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji