Pita je jedan od najomiljenijih specijaliteta našeg podneblja. Svaka domaćica koja drži do sebe, bar jednom u životu je zasukala rukave i napravila ukusnu tradicionalnu pitu sa jajima i sirom, burek, pitu sa bundevom ili pitu sa spanaćem. I dok je u prošlosti, domaćica, da bi pripremila pitu, morala da ustane veoma rano, da umesi testo i da razvuče kore tanke kao list, danas nije tako. Ljubiteljima pita na raspoloženju su gotove kore za pitu, koje se čuvaju u frižideru ili zamrzivaču.
Kore, koje se čuvaju u frižideru, na temperaturama u plusu, ne treba da budu odmrzavane i dovoljno je da ih ostavite oko 30-60 minuta na sobnoj temperaturi, kako bi se opustile i da se sa njima može raditi lako. Šta da radimo sa korama koje se čuvaju zaleđene u zamrzivaču?
Proizvođači preporučuju da se zamrznute kore izvade najmanje 12-24 sata pre pripreme i da se stave u frižider, gde će se postepeno razmrznuti. Samo na taj način kore će očuvati svoj kvalitet nakon razmrzavanja i od njih će pripremljena pita biti ukusna. Ali šta da radimo ako nemamo toliko vremena?
U tom slučaju, nemamo veliki izbor i treba da probamo neke tajne majtora kuhinje. Nikada, ponavljamo, nikada nemojte probati da odmrzavate zamrznute kore za pitu u mikrotalasnoj pećnici, jer će to prouzrokovati lepljenje listova. Možete probati da ubrzate proces odmrzavanja uz pomoć fena ili uz potapanje kora u pakovanju u mlakoj vodi, koju ćete promeniti nekoliko puta dok ne dobijete zadovoljavajući rezultat.
A ako nijedan od ovih načina ne da očekivani rezultat, improvizujte i umesto pite sa umotanim korama, pripremite ređanu pitu sa omiljenim nadevom.
Komentari