Kada vam nedostaje dovoljno mašte, ali ipak morate da skuvate nešto za obrok, onda je lisnato testo savršen rezervni plan.
Sa lisnatim testom možete eksperimentisati i stavljati u njega različite proizvode, a na kraju ćete uvek dobiti jelo od testa koja može da zameni pripremu složenijih recepata. Lisnato testo je pogodno za pripremu jela od testa kao što su pice, pite, mekike, kolači itd.
Da biste pripremili kvalitetno i ukusno jelo od lisnatog testa, potrebno je da se upoznate sa nekim suptilnostima tokom njegove pripreme. Jedan od najvažnijih faktora je pečenje.
Kako da pravilno ispečete lisnato testo i šta treba da znate? Više pogledajte u sledećim redovima:
Pečenje u plehu
Ako lisnato testo pečete u plehu, potrebno je znati da ga nije potrebno prethodno premazati uljem. Dovoljno je površinu poprskati hladnom vodom ili staviti papir za pečenje.
Lepljenje krajeva lisnatog testa
Ako želite da zalepite krajeve lisnatog testa, one se lepe mazanjem vodom i pritiskanjem.
Pečenje u rerni
Lisnato testo pecite u rerni samo uz prethodno zagrevanje na 200 stepeni. U suprotnom, testo se neće podići i neće dobiti zlatnu boju.
Pečenje sa nadevom
Ako planirate da stavite fil u testo, preporučuje se da se testo prvo lagano ispeče, pa da se onda doda fil i da se tek tada peče do kraja. Suprotni postupak može da dovede do toga da fil isteče i da testo omekša.
Sada kada znate kako pravilno da ispečete lisnato testo, evo nekoliko ideja za:
- pecivo od lisnatog testa;
- pita od lisnatog testa;
Komentari