Kako da sebi napravimo toplu čokoladu?

Kako da sebi napravimo toplu čokoladu?
Fotografije: bonapeti.rs

Topla čokolada je jedan od klasičnih zimskih napitaka. Kada napolju temperatura padne, poraste naša želja da sebi pripremimo nešto ukusno, toplo i da ugrejemo dušu. Ali topla čokolada je i nešto sasvim individualno, jer ljudi imaju drugačije ukuse i osećaj za slatko.

Zbog toga, recepti za toplu čokoladu mogu da se međusobno razlikuju i variraju, od količine i vrste čokolade, tako i od količine šećera u njima.

Klasična tehnologija pripreme tople čokolade, zahteva korišćenje punomasnog svežeg mleka i crne čokolade. Takođe je dozvoljeno koristiti pavlaku, alkohol, cimet i čak ljutu papriku. Aromatični začini su stvar ukusa.

Prilikom pripreme tople čokolade, od presudnog je značaja da se umuti pena od mleka. Ovo se radi da bi se molekuli masti grupisali i kako bi dali prijatnu gustinu mleka. Zatim se mleko prokuva.

U međuvremenu, čokolada se narenda i istopi na pari, pa se zatim doda u vruće mleko. Smeša se pažljivo meša, pospe se cimetom ili ljutom paprikom (da, ljuta paprika, jer ljuto daje jedinstveni ukus) i odmah se poslužuje.

U toplu čokoladu možete dodati još i konjak, liker, Bejlis ili nekoliko kapi viskija, samo izbegavajte da takvu toplu čokoladu konzumirate ujutro.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji