bonapeti.rs»Saveti»Zbog čega pite i kolači spadnu kada ih izvadim iz rerne?

Zbog čega pite i kolači spadnu kada ih izvadim iz rerne?

MarianeMariane
Džedaj
1158719
Zbog čega pite i kolači spadnu kada ih izvadim iz rerne?

Svi volimo da pojedemo komad ukusne pite ili kolača, ali za većinu, njihova priprema predstavlja veoma težak i skoro nemoguć zadatak. Košmar svake domaćice dolazi ne u trenutku njihove pripreme, već nakon toga, kada iz rerne izvade dobro ispečenu pitu ili kolač i oni spadnu. I tada počinje veliki stres i čuđenje, zbog čega pite i kolači spadnu, kada se izvade iz rerne.

Odgovor na ovo kulinarsko pitanje ne može biti samo jedan, jer spadanje pita i kolača može da bude posledica mnogo uzroka, koji moraju da se isključuju jedan nakon drugoga. Na prvom mestu, treba da naznačimo da se skoro kod svih kolača primećuje izvesno spadanje nakon vađenja iz rerne, ali ono treba da bude malo. Međutim, kada se desi da kolač ili pita jednostavno spadnu previše, onda je to siguran znak da ste u nečemu pogrešili. Pite obično spadnu zbog nepravilnog procesa hlađenja. Ovaj problem može da se reši tako što gotovu pitu nakon pečenja okrenete na nekoliko posuda. Kako bi to uspeli, stavite na dno tepsije mali deo nadeva, kako bi se pita zalepila za njega.

Kod pripreme kolača, posao je malo složeniji, jer spadanje može da bude posledica više faktora. Po pravilu, kolači spadaju, ako su pečeni na previsokoj temperaturi. Tada dobijate zapečenu koricu i sirovu unutrašnjost, a isto se dešava i kada vam je testo za kolač previše retko. Moguće je da ste tokom pripreme kolača, namirnice mutili previše brzo i da zbog toga u smesi ima više vazduha. Preporučuje se da kolače pečete na 160-170 stepeni sa uključenim ventilatorom i nikako na većim temperaturama. Pečenje počnite u rerni koja je zagrejana na 100 stepeni. Kada je kolač gotov, nemojte ga vaditi odmah iz rerne, već je otvorite lagano i ostavite kolač unutra još oko 20 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji