Kako se i koliko vremena dinstaju školjke?

Kako se i koliko vremena dinstaju školjke?

Školjke spadaju u omiljene morske delikatese, ne samo zbog svoje dostupnosti. One su takođe veoma ukusne i izuzetno se lako pripremaju. Istina je da ne morate da budete majstor-kuvar da bi pripremili izuzetno ukusna jela sa školjkama.

Najpopularnije, kako kod nas, tako i u Evropi su crne školjke, koje su niskokalorične, sadrže važne vitamine i minerale za naš organizam i odličan su izvor proteina.

Crne školjke u oklopu mogu se pronaći u prodavnicama ribe, kao i u velikim supermarketima. Pre nego što pristupite dinstanju, za šta vam treba nekoliko minuta, važno je da očistite školjke i da se uverite da su sveže i da ne nose opasnost po vaše zdravlje.

Na prvom mestu, obavezno birajte školjke sa sjajnim oklopom, koje su cele i najvažnije, potpuno zatvorenih oklopa. Školjke treba da imaju svež miris mora. Kada ih odnesete kući, prelijte školjke hladnom vodom i detaljno očistite oklope četkom. Nakon toga, naglim pokretom odstranite stopalo školjke, kojim je ona bila učvršćena na steni ili na morskom dnu.

Ostaje vam samo da ih dinstate. Dinstanje školjki oduzeće vam sasvim malo vremena. Stavite ih u odgovarajuću šerpu ili tiganj, dodajte sasvim malo bujona - oko 200-300 ml na 2 kg školjki i poklopite.

Pravilo je da se školjke dinstaju u oklopu sa sasvim malo masnoće, bujona ili belog vina dok se ne otvore - pet minuta je sasvim dovoljno.

Nemojte preterivati sa termičkom obradom, jer kod dužeg dinstanja školjke postaju žilave i nemaju baš najprijatniji ukus.

Prepuručujemo vam da probate naše Školjke na mornarski način sa belim vinom, koje ne samo da su veoma lake za pripremu, već su i izuzetno ukusne. A za zaklete ljubitelje morskih delikatesa preporučujemo i oprobani receptŠkoljke u tiganju, uz koji ćete sigurno impresionirati sve.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji