Tahini alva ili ćeten alva ili prosto alva je među omiljenim desertima na ovim prostorima. Ovaj delikates poreklom sa Orijenta pronašao je svoje mesto i na našim trpezama.
U bliskoj prošlosti, popularna je bila tahan halva sa mrvicama u njoj, a danas već takva halva ne može da se pronađe nigde.
Mnogo obožavalaca halve postavljaju sebi jedno pitanje u danima pred Uskrs i Božić - da li je alva posna?
Dobra vest za ljubitelje alve je da je ona obično posna i da se slobodno može konzumirati i u vreme posta. Zbog čega u stvari kažemo, obično je posna.
Alva ima mnogo vrsta i varijacija, koje se mogu podeliti u dve velike grupe. Jedna je grupa gde spada alva napravljena od različitih količina šećera, brašna, jaja i glukoze.
U tu grupu spadaju bela alva, nuga alva i kod poznata griz alva. I očigledno je, ove alve nisu posne, zbog sadržaja jaja u njima.
Sa druge strane, imamo veliku grupu alvi koje se u osnovi izrađuju od semenki. Ova grupa, za razliku od prve, je dosta zdravija. Upravo u tu grupu spada i tahini alva, koja se pravi od mlevenog tahinija.
Tahan, ne samo da je posan, već ima i niz sastojaka koji povoljno utiču na naše zdravlje i to ga čini obaveznim delom menija vegana i vegetarijanaca.
Pored tradicionalne tahini alve mogu se pronaći i alva od susama, kao i suncokretova tahini alva. Obe vrste spadaju u posne alve i slobodno se mogu konzumirati u vreme posta.
I da biste bili potpuno sigurni u to šta jedete, najbolje je da oprobate naš recept za pripremanje tahini alve.
Komentari