Kako da očistimo jagnjeće škembiće?

Kako da očistimo jagnjeće škembiće?
Fotografije: bonapeti.rs

Jagnjeća škembe čorba ili jagnjeći škembići su klasika i melem, reći će vam većina onih, koji su koristili ove usluge u ranim jutarnjim satima nakom produženog slavlja tokom različitih praznika. Šalu na stranu, ali kod nas su jagnjeći škembići dosta popularni i često se pojavljuju na trpezi kao čorba ili kao meze uz piće.

Kada čuje reč jagnjeći škembići, svaka domaćica se hvata za glavu, jer čišćenje škembića predstavlja dosta težak i zahtevan posao, koji nimalo nije prijatan.

Jagnjeće škembiće čistite na isti način kao i teleće škembiće. Osnovno čišćenje se može obaviti na 3 načina, u zavisnosti od prvobitnog stanja.

U slučaju da ste jagnjeće škembiće kupili iz prodavnice i da su oni prethodno očišćeni, nećete morati da ih trljate nožem i da skidate nečistoće. U ovom slučaju, preporučujemo vam da škembiće prelijete vrelom posoljenom vodom na minut ili dva, da skinete nečistoće, ako ih ima i da nakon toga skuvate škembiće.

Ali, šta da rade domaćice koje su dobile jagnjeće škembiće sa farme ili od prijatelja. U ovom slučaju, morate biti mnogo uporniji.

Postoji nekoliko varijanti. Prvo možete "oprati" škembiće krečom ili solju. Jedan od ova dva proizvoda sipajte preko škembića i nakon toga trljajte kao da ih stvarno perete. Ovo ponavljajte dok škembići ne pobele.

Druga varijanta je da prvo škembiće prelijete vrelom vodom na 1-2 minuta i da ih nakon toga "isperete" uz pomoć kreča ili soli.

Jedan od najnovijih i najinovativnijih načina za čišćenje škembića je upotreba mašine za pranje veša. Za ovaj način vam je potrebna vrećica za donji veš, koju možete nabaviti u supermarketima. Škembiće stavite u takvu vrećicu i nakon toga pustite mašinu za pranje na program obojenog veša, svile ili slično, a temperatura ne treba da prelazi 30 stepeni.

Ostavite čak i da centrifuga završi posao. Ako vam se ne sviđa stepen do kojeg je mašina za pranje završila posao, pustite program dodatnog ispiranja. Dobro je da nakon ovog postupka obavezno dezinfikujete mašinu za pranje veša, tako što ćete staviti dosta zaprljan veš da se pere na visokoj temperaturi.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji