Tradicije u našoj zemlji nalažu da na Uskrs i Đurđevdan pripremimo pečeno punjeno jagnje. Čak i da nemate selo, i dalje možete čuvati ovu svetlu tradiciju, tako što će biti potrebno da za taj cilj kupite jagnje težine otprilike 8-10 kilograma, koji se prodaju većinom u većim lancima prodavnica kod nas.
Pogledajte kako se puni jagnje korak po korak, kako biste bili sigurni da će vaše pečeno jagnje biti ukusno i pravilno spremljeno.
Potrebni sastojci:
- 1 jagnje;
- 1 kašičica soli;
- 500 g pečuraka;
- 1 jagnjeće iznutrice;
- 1 vezica divlje nane;
- 1 vezica zelja;
- 1 vezica peršuna;
- 500 g pirinča;
- 1 jagnjeća maramica;
- 1 vezica kalopera;
- 2 vezice mladog luka so;
- crni biber po ukusu.
Način pripreme:
1. Vaš prvi zadatak je da savršeno očistite jagnje i da ga posolite sa unutrašnje strane, kao i sa spoljašnje. Stavite da se kuvaju jagnjeće iznutrice otprilike 30-35 minuta u unapred posoljenoj vodi. Nakon što su gotove, iscedite ih, ali obavezno sačuvajte bujon od kuvanja, a iznutrice sitno iseckajte;
2. U široku šerpu stavite 1/4 maslaca i u njemu na srednoj vatri otprilike 2-3 minute zapržite sav luk koji treba da bude iseckan na kolutiće. Dodajte prethodno barem 2-3 puta opran pirinač u njega i pržite ga još 5 minuta dok ne postane staklast. Nakon toga sipajte 3 čaše ili otprilike 550-600 mililitara bujona u kom ste kuvali jagnjeće iznutrice. Sve dinstajte dok pirinač savršeno ne omekša i ne upije svu tečnost koju ste sipali;
3. Već možete da dodate i sitno iseckane jagnjeće iznutrice, krupnije iseckane pečurkice, a takođe sitno iseckane začine. Dodajte so i crni biber po ukusu. Ovde ste gotovi sa nadevom za vaše punjeno jagnje za Uskrs ili Đurđevdan;
4. Trbušnu šupljinu jagnjeta napunite dobijenim nadevom i nakon toga obavezno ga dobro zašijte kako ne bi ispao za vreme kuvanja. Takođe, obilno ga premažite ostacima kravljeg maslaca, tako što na njega stavljate jagnjeću maramicu, a odozgo pokrivate listovima zelja;
5. U veliku tepsiju stavljate štapiće loze, a nakon toga sipajte otprilike jedan pedalj hladne vode. Stavite jagnje i pokrijte celu tepsiju folijom za kuvanje i ostavite ga tako na otprilike 4-5 sata u rerni sa umerenom temperaturom od otprilike 160°C.
Kada vreme prođe, pažljivo skinite foliju i proverite da li je jagnje pripremljeno, ukoliko se jagnjetina lako odvaja od kostiju, znači da je gotova.
Eto sada već znate kako da napravite ukusno i veoma apetitno punjeno jagnje za predstojeće praznike, čak i ako nemate selo.
A da bi trpeza za praznik bila puna, pogledajte i naše ukusne predloge za:
- jagnjeću supu;
- jagnjetinu za Đurđevdan.
Komentari