Kao piće, džin je poznat već nekoliko stotina godina. Još u 16. veku, holandski doktor i naučnik, Francisk Silvius, profesor medicine na unevrzitetu u Lajdenu je počeo da destiliše kleku i da joj dodaje alkohol.
Dugo vremena je ovo piće prodavano u apotekama kao lek i koristilo se za lečenje bubrežnih oboljenja.
Veoma retko možete da sretnete osobu koja voli da džin pije u čistoj formi. Ipak je to dosta suv i jak alkohol, koji ima čuveni ukus kleke. Ipak, kao alkoholna osnova za koktele, džin se uklapa perfektno. Servira se u visokim čašama, sa velikom količinom leda. Pre nego što se servira, čaše treba da budu veoma dobro ohlađene.
Jedno od najboljih hladnih mezeta za džin je hladna dimljena riba, dimljeno meso, kobasice i sirevi sa niskim procentom masnoće.
U celini gledano, skoro svako uobičajeno meze je dobro za konzumaciju sa džinom. Meze koje odgovara džinu je crveni ili crni kavijar, marinirane pečurke, kiseli krastavac. Od predjela na bazi ribe - kuvana riba, hladno ili toplo dimljena riba. Odgovaraju i svi morski plodovi kada se konzumiraju sa džinom.
Kao lagani obrok uz džin možete poslužiti i pečurke ili povrće i sigurno će se lepo slagati, a možete koristiti i sveže i konzervirano povrće.
Možete napraviti koktel sa džinom, tako što jednostavno pomešate džin sa voćnim sokom po vašem izboru. Džin se prefektno uklapa sa limunom, pomorandžama, jabukama i trešnjama (naravno sa sveže isceđenim sokom). Proporcije koktela zavise od željene jačine, a uobičajen odnos je 1:2 (jedan deo džina i 2 dela soka).
Komentari