Uzimanje dnevne doze kapsaicina iz ljutih paprika može pomoći u borbi sa hipertonijom. Kapsaicin otpušta krvne sudove i spušta krvni pritisak.
Nauka objašnjava kako ljute paprike utiču na pritisak.
U poslednje vreme sve je veći broj ispitivanja, koja dokazuju da kapsaicin poboljšava funkciju krvnih sudova tako što im poboljšava elastičnost (McCarty, DiNicolantonio & O'Keefe, Open Heart, 17. juni 2015. g)
Kao rezultat povećanja elastičnosti krvnih sudova visok krvni pritisak se može smanjiti. Kao dodatni efekat, kapsaicin deluje i na kanal za recepciju (TRP), TRPV1, umanjuje upalu sluzokože krvnih sudova (Wang et al, Atherosclerosis, maj 2017).
Miševi, koji se u laboratorijskim uslovima hrane nranom koja sadrži kapsaicin, u manjem procentu imaju problema sa hipertenzijom (Wang et al, American Journal of Hypertension, decembar 2014).
Ako volite ukus ljute crvene paprike, možete dodati salsu ili ljuti čili sos u vašu hranu. Ako ne volite ljuto, sa druge strane, možete koristiti kajen papriku u tabletama kao izvor kapsaicina.
Na ovaj način nećete osećati ljutinu na jeziku.
Ili rečeno drugim rečima, ljuto ne podiže pritisak, već naprotiv - upotreba ljute hrane dovodi do smanjivanja pritiska.
Komentari