Bonapeti.rs»Saveti»Koliko vremena je maslac dobar za upotrebu?

Koliko vremena je maslac dobar za upotrebu?

Koliko vremena je maslac dobar za upotrebu?

Ljudi veoma često konzumiraju maslac. Upotrebom maslaca ukus jela i soseva je mnogo bogatiji i raskošniji.

Prema istoričarima, ovaj proizvod počinje da se proizvodi u Irskoj tokom 5. veka, a tokom 8. veka su ga norvežani preneli na svoje tlo brodovima.

U indiji se ovaj proizvod ne koristi samo kao dodatak ishrani, već i za pripremu različitih lekova. U rastopljeni maslac se dodaju različite biljke.

Koliko vremena je maslac dobar za upotrebu?

Prirodni maslac se pravi isključivo i samo od kravljeg mleka. Maslac se može nazvati samo proizvod koji ima najmanje 82% masnoća i pravi se od pavlake ili svežeg mleka.

Proizvodi koji imaju druge komponente u svom sastavu, nazivaju se margarinima. Margarin je jeftiniji od prirodnog maslaca, ali sadrži veliku količinu transmasti koje su opasne za ljudsko zdravlje.

U Mongoliji, Indiji i nekim afričkim zemljama, proizvodnja maslaca nije ograničena samo na kravlje mleko. Maslac se dobija i od mleka jakova, bivolica, koza i ovaca. Neki narodi imaju svoje sopstvene recepte za ukusan maslac. Oni često dodaju u maslac različite začine: sok od limuna, sir, bosiljak, beli luk, med, biljke, mango, orašaste plodove, nanu, kardamon i dr.

U prodavnicama se može naći slani maslac i nesoljeni maslac. Ako se dodaje so, proizvod je stabilniji kod skladištenja. Rok trajanja maslaca koji je posoljen je 30 dana na temperaturi od +5 do -5 stepeni.

Ostale vrste maslaca mogu da se čuvaju do 20 dana. Rok trajanja maslaca, koji je upakovan u pergament papir je 10 dana, a ako je upakovan u plasitčnu foliju - 20 dana.

Maslac sa nekim dodatkom može se čuvati do 15 dana. Pakovanje maslaca, koje ima masu od 15, 20 i 30 grama, može se čuvati do 8 dana. Rok trajanja maslaca kupljenog u kutijama od polimernih materijala je 15 dana.

Desertni maslac može se čuvati do 20 dana. Rok trajanja fabričkog maslaca je 3 meseca u frižideru. Domaći maslac, u istim uslovima, može se čuvati do 20 dana.

Pravilna temperatura za čuvanje maslaca varira od 0 do +6 stepeni Celzijusovih. Kako bi sačuvali maslac od upijanja mirisa, treba ga upakovati u dobro zatvoreno pakovanje ili posudu.

Rok trajanja maslaca u zamrzivaču.

Ako želite da produžite rok trajanja maslaca, možete ga čuvati u zamrzivaču. U njemu, maslac se može čuvati i godinu dana na temperaturama između -18 do -24 stepeni.

Kako ne bi zamrzavali i odmrzavali maslac nekoliko puta, najbolje je da ga podelite na delove i da svaki deo upakujete i zamrznete posebno.

Rok trajanja maslaca na sobnoj temperaturi.

Na sobnoj temperaturi, rok trajanja maslaca može biti do 2-3 nedelje, na veoma hladnom i tamnom mestu, naprimer u ostavi ili podrumu.

Kod čuvanja maslaca na sobnoj temperaturi veoma je važno da proizvod bude zaštićen od sunčeve svetlosti. Kod takvih uslova, maslac će sačuvati svoju boju i korisna svojstva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji