Bonapeti.rs»Saveti»Da li je dozvoljeno jesti ribu kod gihta i koju?

Da li je dozvoljeno jesti ribu kod gihta i koju?

Elena MatevaElena Mateva
Pomoćnik kuvara
1932
Da li je dozvoljeno jesti ribu kod gihta i koju?

Pravilna i zdrava ishrana je tema na koju sve veći broj ljudi obraća pažnju, jer upravo od toga u velikom stepenu zavisi da li se osećamo dobro i da li ćemo biti zdravi. Ipak, kada patimo od nekog oboljenja i kada to može da poboljša naše stanje, zdrava ishrana i pravilna dijeta su još važniji. U punom smislu, to važi za osobe koje su bolesne od gihta.

Osobe koje pate od gihta treba da izbegavaju hranu sa visokim sadržajem purina - prirodnih sastojaka, od kojih se prilikom razlaganja stvara mokraćna kiselina. Kada u vašoj krvi postoji visoka koncetracija mokraćne kiseline, ona se može nagomilati u zglobovima, stvarajući otoke, upale i bolove, koji su karakteristični za giht.

Ova bolest je u većini slučajeva potpuno ozlečiva, a veliki stepen u njenom izlečenju, osim lekova, ima i pravilna ishrana. Na prvom mestu treba da se ograniči unos namirnica koje sadrže purine. Ovde ćemo se zaustaviti specijalno na ribama.

Ribe, koje treba da izbegavate, ako imate giht.

Osobe koje imaju giht treba da izbegavaju morske plodove, kao što su škampi, inćune, haringu, školjke, tunjevinu, jastoge, pastrmku, jer i pored toga što u ovim namirnicama ima i korisnih elemenata, oni utiču na povećanje mokraćne kiseline.

Namirnice, koje sadrže 150 do 825 mg purinskih jedinjenja na 100 g, se smatraju namirnicama sa visokim sadržajem purina i treba ih izbegavati.

Konzervirane varijante ovih namirnica se takođe zabranjuju kod problema sa gihtom.

Konzervirane sardine imaju 480 miligrama purina na 100 g, a konzervirana haringa ima 387 miligrama.

Ribe, koje se mogu jesti kod problema sa gihtom.

Ribe, koje sadrže umerenu količinu količinu purinskih jedinjenja, od 50 do 15 miligrama na svakih 100 grama su: losos, som, tilapija, iverak, bela riba i mnogo drugih vrsta.

Osobe, koje imaju propisanu dijetu za giht, mogu da uključe ove vrste ribe u svoju ishranu, ali samo u ograničenim količinama. Takođe, riba mora da bude pripremljena sa malo masnoće i da bude pečena ili kuvana.

Saveti za pripremu ribe

Uvek jedite svežu ribu. Izbegavajte mnogo začina ili soseve za ribu sa visokim sadržajem šećera.

Važno je da osoba koja pati od gihta uzima što manje hrane sa visokim sadržajem masnoća. Višak masnoće može da stimuliše bibrege da zadržavaju mokraćnu kiselinu, a to će pogoršati vaše stanje.

Umesto hleba i pržene ribe, probajte ribu na roštilju ili pečenu ribu. Kako bi ograničili unos natrijuma, začinite ribu biljkama, začinima ili sveže isceđenim sokom od limuna, umesto da je posolite ili da dodate smese začina sa visokim sadržajem kalijuma i natrijuma.

Kao zaključak, često čujete zdravstvene stručnjake ili dijetologe, koji kažu da treba da jedete ribu, ali ne više od dva puta nedeljno. Ovo ipak nije tačno. Riba je mnogo zdravija od govedine, jagnjetine i svinjetine.

Ako volite ribu, možete je jesti svaki dan, ali se ograničite da to bude jedino meso, koje ćete pojesti tog dana, jer osobe koje pate od gihta ne treba da jedu više od 170-180 grama mesa na dan, kako bi izbegle visok nivo mokraćne kiseline u krvi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji