Poslednjih godina se često govori o tome koliko je beli šećer štetan. Mnogi ga zbog toga nazivaju i bela smrt. Zbog toga, sve veći broj ljudi menja beli šećer smeđim šećerom.
Smeđi šećer sadrži fosfor, kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, cink, bakar i druge minerale. Ovo su sve supstance, koje se tokom obrade i dobijanja belog šešćera gube.
Smeđi šećer je koristan, jer sadrži manje količine štetnih materija od belog šećera. Pored toga, smeđi šećer ima manje saharoze (10 - 15%) od belog šećera. To znači da smeđi šećer ima nižu kalorijsku vrednost.
Smeđi šećer je neutralniji proizvod od rafinisanog belog šećera.
Smeđi šećer se proizvodi od prve kristalizacije soka šećerne trske. Kristali smeđeg šećera su manji od kristala belog šećera i zbog toga što smeđi šećer ne trpi toliko mnogo promena i obrade, naučnici su kategorični da je smeđi šećer korisniji od belog šećera.
Zamena belog šećera smeđim šećerom normalizuje nivo šećera u krvi u organizmu. Upravo zbog toga se preporučuje za upotrebu ljudima sa dijabetesom.
Takođe, uključivanje smeđeg šećera u ishranu osigurava normalno funkcionisanje nervnog sistema, a kalcijum, kojeg ima u smeđem šećeru, osnažuje kosti i zube.
Uprkos svemu, ne treba zaboraviti da čak i smeđi šećer treba da se koristi u manjim količinama. Kada se beli ili smeđi šećer koriste u malim količinama, oni ne predstavljaju opasnost za organizam.
Preporučena dnevna doza smeđeg šećera je oko 50 grama.
Komentari