Koji preparati su najbolji za čišćenje posuda od bakra?

Koji preparati su najbolji za čišćenje posuda od bakra?

Svaka domaćica ima kod kuće najmanje jednu posudu od bakra za kuvanje. U vreme naših baka, ove posude su takođe bile veoma korišćene, a i sada su u modi. Međutim, moramo znati ne samo kako da kuvamo u njima, već i kako da ih očistimo. Materijal od kojeg su napravljene ove posude, upravo bakar, je veoma osetljiv i stoga moramo biti veoma oprezni.

Ovaj savet ima za cilj da vam pokaže kakve preparate treba i koje ne treba da koristite, kao i koji su najbolji preparati za čišćenje posuda od bakra.

Obavezno je i preporučljivo da bakarne posude ne čistite preparatima koji izbeljuju i onima koji sadrže u sebi čestice koje bi mogle da oštete ili ogrebu posude, ali i sa preparatima kojima čistite rernu. Napravićete veliku grešku ako stavite bakarnu posudu u mašinu za pranje sudova.

Obavezno perite bakarno posuđe u toploj vodi u kojoj ima malo deterdženta, a trljajte ih sunđerom, koji nije previše grub. Nakon pranja, osušite ih tako da na njima ne ostaju nikakvi tragovi vode ili korišćeni deterdžent. Za isticanje izgleda i sjaja bakarnih posuda je dobro da se koristi posebna pasta. Ako vam se dopada plemenita patina i prirodno zatamnjenje bakra, koristite pastu ređe.

Međutim, ako ipak ne možete sebi da priuštite skupe preparate za čišćenje bakarnog posuđa, možete koristiti različite proizvode koji postoje u skoro svakoj kući - sirće, so, limun, kečap, aceton i dr. Kako, međutim, da čistite vaše posuđe sa navedenim proizvodima?

Ako se koristi u kombinaciji sa solju, limun je pravi bog u čišćenju bakarnih posuda. Posolite polovinu limuna sa malo soli i postavite limun na mesto koje želite da očistite. Utrljajte dobro i ostavite da malo odstoji. Ako brinete da će so oštetiti vašu posudu, možete koristiti samo limun.

Pored soli, limun se takođe može kombinovati i sa sodom bikarbonom. Promešajte 2-3 kašike limunovog sok sa 1 kašikom sode bikarbone i dobro promešajte. Uzmite mekanu tkaninu ili pamuk, koji potopite u mešavinu i njome čistite posudu, a zatim isperite mlakom vodom.

Ako nemate limun pri ruci, koristite sirće, ali treba da znate da neće očistiti posudu dobro kao limun. Recept je sledeći: 1 kašika soli stavi se u čašu sirćeta. Dobro promešajte i koristite meku krpu da biste prokrili posudu smesom. Treba da znate da morate trljati dosta uporno i jako. Kada očistite posudu, operite je sapunom i vodom i ponovo osušite mekom krpom.

Ova ista mešavina može da se sipa u posudu od bakra, da zatim dodate malo vode i da sve to prokuvate, dok se fleka ne ukloni.

Koliko god da čudno zvuči, kečap može pomoći u čišćenju bakarnih posuda. Jednostavno premažite željenu posudu sa malo kečapa i ostavite neko vreme da stoji. Zatim, mekom tkaninom uklonite prljavštinu. Konačno, isperite vodom i polirajte. Međutim, nemojte preterivati sa kečapom, jer može oštetiti posuđe.

Aceton ili sredstvo za skidanje laka za nokte je takođe veran pomagač u čišćenju bakra. Treba da znate, da on veoma brzo isparava, pa morate biti brzi ako odlučite da ga koristite.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji