Roštilj se veoma često koristi i treba ga redovno čistiti, zbog neprijatnih naslaga koje ostaju na rešetki. Neredovno čišćenje rešetke roštilja utiče i na ukus hrane koja se priprema na roštilju.
Kako bi roštilj mogli da koristimo i za pripremu ribe, različitih vrsta mesa ili povrća, on mora da bude uvek čist. Zbog toga treba redovno čistiti rešetku roštilja. Za osnovno čišćenje, koristite žičanu, čeličnu četku i skidač masnoće.
Uključite roštilj ako je na struju ili ga zagrejte ugljem i zatim naprskajte sredstvom za skidanje masnoće. Ostavite ga 10 minuta i zatim ga očistite čeličnom četkom sa svih strana. Moža će biti potrebno da roštilj još jednom naprskate skidačem masnoće.
Kada ste zadovoljni odrađenim poslom, pažljivo operite rešetku i ostavite da se potpuno osuši do sledećeg korišćenja. Ako nemate sredstvo za skidanje masnoće, koristite 1-2 kašike sode bikarbone i sirće u odnosu 1:2.
Ako zaista žurite i nemate vremena da očistite roštilj, pre njegovog ponovnog korišćenja, očistite rešetku polovinom glavice crnog luka ili komadom slanine, kada je roštilj ugrejan.
Komentari